Sudoku oppfunnet

Hvor blev Sudoku opfundet? Det er ikke der, du tror!

Sudoku er et talpuslespil, der er blevet ekstremt populært over hele verden. De fleste af os ved, hvordan en sudoku ser ud, men måske ikke, hvordan det hele begyndte – og hvor de blev opfundet.

Du gætter måske på, at dette puslespil har en lang historie, men det kan overraske dig at vide, at det faktisk stammer fra Europa. Talopgaver begyndte at vises i franske aviser allerede i anden halvdel af det 19. århundrede. De var i modsætning til vores moderne versioner ikke baseret på logik, men på beregninger. Det første numeriske problem, der ligner vores nuværende version af sudoku, blev skabt i 1886. I 1895 udgav den franske avis La France et spil, der var næsten nøjagtigt det samme som Sudoku vi kender i dag. Ligesom en moderne Sudoku indeholdt den kun numrene 1-9, i modsætning til de tidligere versioner.

Det er dog først i slutningen af ​​1970’erne, at den moderne version af Sudoku blev opfundet. Det skete i USA og blev sandsynligvis oprettet af den anonyme nummeropgavedesigner Howard Garns. Men dette spil lykkedes ikke. Det blev derefter introduceret i Japan i 80’erne, hvor det også fik sit navn. Det oprindelige navn var suuji wa dokushin ni kaguru (et tal, der skal forblive uden et par), og blev senere forkortet til su doku, hvilket betyder fristående nummer.

Gennembruddet for sudoku

Det var først i 2005, at sudoku blev populær blandt et bredere publikum. Det startede i England, mest takket være Hong Kong-baserede dommer Wayne Gould, der opfandt en maskine, der genererede sudoku-gåder med hurtig hastighed. Det siges, at Gould var kommet med ideen, da han så en halvfærdig sudoku i en japansk boghandel i 1997. Han fortsatte med at arbejde på opfindelsen i seks år, før han færdiggjorde sudoku-maskinen. Han solgte sin sudoku til The Times under navnet su doku. Det første læserbrev sendt til The Times om dette nye spil var fra en mand ved navn Ian Payn. Han sad i bussen og glemte sit stop på grund af den sudoku, han prøvede at løse.

Sudoku blev først populær i Japan og Storbritannien. Dette kan måske forklares med den lange tradition i disse to lande med logiske gåder. Men hvorfor det er blevet en sådan succes i Skandinavien og andre lande rundt om i verden, er sværere at sige. Bortset fra selvfølgelig er det så sjovt og meget vanedannende.

Scroll til toppen